Design a site like this with WordPress.com
Get started

Brei historie, breien met een breistok


Soms kom je ineens een woord tegen waarvan je niet wist dat het bestond en waarvan je ook geen idee hebt wat je je daar bij voor moet stellen.

Voor mij was dat laatst het woord Breistok.

Een breistok, of breischei of breischui werd vroeger gebruikt om makkelijker, sneller en met name altijd te kunnen breien. Je kunt met een breistok dan ook makkelijker staand en zelfs lopend  breien.

Voor ons is breien een leuke hobby. Vroeger was breien echter niet zo vrijblijvend, maar bittere noodzaak om het gezin van kleding te kunnen voorzien. Of er werd hard gebreid voor de verkoop. Dus werd er altijd en overal gebreid en zelfs wanneer men ergens naar toe liep ging het breien door.

Breistok, breischei

Er zijn nog heel wat van deze breistokken bewaard gebleven en een aantal zijn te bezichtigen in musea. Ze werden soms prachtig versierd en door een jongeman aan zijn geliefde gegeven.

 

In het Museum Stadskasteel Zaltbommel is de breistok die je hiernaast ziet te zien.

 

Ook in het Noord Brabants Museum  en het Venrays Museum kun je diverse breistokken / breischuien zien, sommige zijn zelfs van zilver.

 

 

 

Hoe gebruik je een breistok

Dan blijft nog de vraag hoe gebruik je dan een breistok. Gelukkig heeft A Fisherman Knits daar een video over op zijn blog geplaatst.

Klik hier om de filmpjes te zien: Breien met een breistok en hier zie je nog twee video’s waarop je goed kunt zien hoe de breistok gebruikt wordt.

En wil je het zelf eens proberen, dan kun je hier zien hoe je zelf je eigen breischei kunt maken: Rudimentary Knitting Sheath

 

Advertisement
%d bloggers like this: